Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda údajne odrazila ruský útok pri Lysyčansku

Na snímke zo 16. júna 2022 žena kráča okolo zničenej budovy po ruskom ostreľovaní v meste Lysyčansk, v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci podľa generálneho štábu nočný útok odrazili a spôsobili nepriateľovi značné straty.

Kyjev 6. júla (TASR) - Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že sa jej podarilo odraziť ruský útok neďaleko východoukrajinského mesta Lysyčansk, pričom spôsobila Rusom veľké straty. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ruský útok sa podľa generálneho štábu ukrajinskej armády odohral v okolí obcí Verchokamianske, Bilohorivka a Hryhorivka, ktoré sa nachádzajú na území Doneckej oblasti, približne desať až 15 kilometrov od mesta Lysyčansk ležiaceho pri hraniciach susednej Luhanskej oblasti.

Ukrajinskí vojaci podľa generálneho štábu nočný útok odrazili a "spôsobili nepriateľovi značné straty". Ďalší ruský pokus o prielom sa údajne podarilo prekaziť aj o niečo južnejšie v oblasti Bachmutu. Tieto tvrdenia však podľa DPA nebolo možné nezávisle overiť.

Mesta Lysyčansk sa počas uplynulého víkendu zmocnili ruské sily, keď sa z neho po týždňoch bojov stiahli ukrajinskí vojaci, podobne ako predtým zo susedného Severodonecka.

Ukrajinskí obrancovia sa následne stiahli z Luhanskej oblasti, ktorá je už takmer úplne okupovaná ruskými vojskami, na lepšie opevnené pozície, aby zabránili ich ďalšiemu postupu na dôležité priemyselné centrá Kramatorsk a Sloviansk v Doneckej oblasti. Ukrajinská obranná línia sa teraz tiahne popri mestách Siversk, Soledar a Bachmut.

Podľa pondelkového vyjadrenia britského ministerstva obrany sa ruské sily momentálne nachádzajú zhruba 16 kilometrov severne od Slovianska. Práve boj o Sloviansk by mal byť ďalšou kľúčovou bitkou v rámci prebiehajúcej ruskej ofenzívy v Donbase, uviedol na Twitteri britský rezort obrany s odvolaním sa na správy tajných služieb.

Ukrajinské úrady preto vyzývajú civilistov, aby sa urýchlene evakuovali zo Slovianska. Mesto bolo už v uplynulých dňoch vystavené masívnemu ostreľovaniu ruských síl; pri utorkovom útoku na miestne trhovisko zahynuli najmenej dvaja ľudia a sedem ďalších utrpelo zranenia.