Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda vraj opätovne dobyla 500 km2 v Chersonskej oblasti

Ukrajinský vojak drží melón a pózuje pri páliacom protivzdušnom raketovom systéme na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny 3. septembra 2022, kde prebiehajú ťažké boje. Foto: TASR/AP

Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že v rámci septembrovej protiofenzívy sa jej podarilo opätovne získať viac než 3000 štvorcových kilometrov územia.

Kyjev 12. septembra (TASR) - Ukrajinská armáda v pondelok oznámila, že jej jednotky za uplynulé dva týždne opätovne dobyli 500 štvorcových kilometrov Rusmi okupovaného územia v Chersonskej oblasti. Ukrajinské sily počas víkendu zaznamenali výrazné územné zisky v Charkovskej oblasti, informuje TASR na základe správy agentúry AFP a Reuters.

"Na viacerých úsekoch sme postúpili o štyri alebo až niekoľko desiatok kilometrov," spresnila informáciu o situácii v Chersonskej oblasti hovorkyňa ukrajinského armádneho Operačného veliteľstva Juh Nataľa Humeňuková.

Podľa nej sa v súčasnosti nachádzajú "plne pod ukrajinskou vlajkou" obce Vysokopilľa, Bilohirka, Suchyj Stavok a Myroľubivka.

Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersone Kirill Stremousov povedal v pondelok ráno pre ruskú agentúru RIA Novosti, že situácia v meste "je pod kontrolou".

"Opakovanie situácie z Charkova tu teraz jednoducho nie je možné," uviedol. "V meste nie je žiadna panika," dodal.

Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že v rámci septembrovej protiofenzívy sa jej podarilo opätovne získať viac než 3000 štvorcových kilometrov územia.

Podľa pondelkového vyjadrenia amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa Ukrajine podarilo "zvrátiť trend vo svoj prospech, avšak súčasná protiofenzíva vojnu neukončí".