Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci vyzvali Bielorusov, aby sa nepodieľali na „špinavej vojne“

Dvaja ozbrojení vojaci kráčajú na mieste poškodenej administratívnej budovy po ostreľovaní v Donecku, hlavnom meste Doneckej ľudovej republiky, na východe Ukrajiny, v nedeľu 16. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ak sa však Bielorusko priamo zapojí do vojny, "budeme reagovať", varovala ukrajinská armáda.

Kyjev 21. októbra (TASR) - Ukrajinská armáda v piatok vyzvala obyvateľov Bieloruska, spojenca Moskvy, aby sa nezúčastňovali na "špinavej vojne" proti Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Vyzývame všetkých občanov Bieloruska, aby neposlúchali nariadenia svojej vlády na účasť vo vojne proti Ukrajine," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v Kyjeve.

Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa Minsk snaží zatiahnuť bieloruský ľud do "špinavej vojny". Ukrajinská armáda preto vyzvala občanov Bieloruska, aby urobili "správne rozhodnutie" a vyhli sa tomu.

Ak sa však Bielorusko priamo zapojí do vojny, "budeme reagovať", varovala ukrajinská armáda.

Nedávne vyslanie tisícok ruských vojakov a stoviek obrnených vozidiel v susednom Bielorusku vyvolalo na Ukrajine nové obavy, že ruský prezident Vladimir Putin môže otvoriť nový front.

Vo februári vpadli ruské jednotky na sever Ukrajiny z mesta Homeľ ležiaceho na juhu Bieloruska, ktoré sa nachádza neďaleko Kyjeva. Pozorovatelia v súčasnosti hlásia z tejto oblasti zvýšenú vojenskú aktivitu.