Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda získala späť kontrolu nad letiskom Hostomeľ

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli ruské jednotky nachádzajúce sa na letisku Hostomeľ zastavené.

Kyjev 25. februára (TASR) - Ukrajine sa podarilo znovu získať vo štvrtok večer kontrolu nad letiskom Hostomeľ neďaleko Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a televízie BBC.

O toto strategicky významné letisko, ktoré by sa v prípade obsadenia mohlo stať pre ruskú armádu bránou do Kyjeva, prebiehajú boje celý deň. Ukrajina zverejnila okolo 23.00 h miestneho času oficiálne stanovisko, v ktorom uvádza, že sa jej podarilo nad letiskom opäť získať kontrolu po tom, ako ho počas dňa ovládla ruská armáda, píše BBC.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli ruské jednotky nachádzajúce sa na letisku Hostomeľ zastavené. Podľa ukrajinského lídra bolo zničených niekoľko ruských vojenských lietadiel a ozbrojených vozidiel. Prezident tiež uviedol, že ukrajinská armáda zajala niekoľko ruských vojakov, avšak odmietol špecifikovať ich presný počet, píše AP.

Televízia BBC na základe videozáznamov usúdila, že nad letiskom Hostomeľ boli zostrelené najmenej dva ruské vrtuľníky. BCC však zároveň s odvolaním sa na portál Bellingcat uvádza, že na toto letisko smeruje asi 18 ruských lietadiel s posilami.

Hostomeľ je mesto vzdialené približne 20 kilometrov na severozápad od Kyjeva, pri ktorom sa nachádza rovnomenné medzinárodné nákladné letisko.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území.