Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská armáda zostrelila desiatky dronov, Kyjev bol bez prúdu

Pes so svietiacim obojkom kráča ulicami Kyjeva počas výpadku elektriny vo štvrtok 17. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že podľa ukrajinskej protivzdušnej obrany "smerovalo na Kyjev" v noci približne 40 tzv. samovražedných dronov a všetky boli zničené.

Kyjev 2. januára (TASR) — Rusko v noci na pondelok opäť zaútočilo dronmi na viacerých miestach Ukrajiny. Kyjev ráno informoval, že desiatky bezpilotných lietadiel zostrelila ukrajinská armáda. TASR o tom píše na základe správy agentúry AP.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že podľa ukrajinskej protivzdušnej obrany "smerovalo na Kyjev" v noci približne 40 tzv. samovražedných dronov a všetky boli zničené. Nad Kyjevom bolo podľa neho zostrelených 22 dronov, tri ďalšie boli zničené v Kyjevskej a 15 v susedných oblastiach.

Kličko dodal, že v ukrajinskom hlavnom meste bolo poškodené jedno zo zariadení infraštruktúry a v jednej mestskej časti došlo k výbuchu, po ktorom skončil v nemocnici 19-ročný muž. AP uvádza, že bezprostredne nebolo zrejmé, či tieto incidenty spôsobili zmienené drony alebo iné zbrane.

Útoky spôsobili v Kyjeve výpadky dodávok elektriny a vykurovania vo viacerých mestských častiach, uviedol ďalej podľa agentúry DPA Kličko s tým, že k narušeniu dodávok pitnej vody nedošlo.

V Kyjevskej oblasti bol tiež zasiahnutý "objekt kritickej infraštruktúry" aj obytné budovy. "Rusi spustili niekoľko vĺn útokov dronmi Šahíd cielených na zariadenia kritickej infraštruktúry," povedal tamojší gubernátor Olexij Kuleba.

Sedem dronov zostrelili v Mykolajivskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kim. Tri ďalšie bezpilotné lietadlá a jedna raketa boli zostrelené v Dnepropetrovskej oblasti, oznámil tamojší gubernátor Valentyn Rezničenko s tým, že cieľom týchto útokov bola energetická infraštruktúra.

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila už počas silvestrovskej noci desiatky samovražedných dronov iránskej výroby a rakiet, ktorými Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Mnohé z nich boli vystrelené na Kyjev a druhé najväčšie mesto Charkov.