Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská delegácia už dorazila na mierové rokovania v Bielorusku

Ukrajinská delegácia vystupuje z bieloruskej vojenskej helikoptéry pri meste Homeľ na juhovýchode Bieloruska v pondelok 28. februára 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina prisľúbila, že na rokovaniach nebude robiť nijaké ústupky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zároveň vyjadril v tom zmysle, že od rokovaní neočakáva nijaký výsledok.

Minsk 28. februára (TASR) - Bielorusko zverejnilo zábery z miesta, kde sa onedlho začnú rokovania Ukrajiny s Ruskom. Kyjev následne informoval, že jeho delegácia už na miesto dorazila, píše agentúra AFP.

"Miesto na rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou v Bielorusku je pripravené, čaká sa na príchod delegácií," oznámilo krátko predtým na sociálnych sieťach bieloruské ministerstvo zahraničných vecí, uvádza stanica BBC. K príspevku pridalo aj fotografiu dlhého stola, za ktorým viseli ukrajinská, ruská a bieloruská vlajka.

Miesto mierových rozhovory medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v regióne Gomel v Bielorusku v pondelok 28. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Hovorca bieloruského ministerstva zahraničných vecí Anatoľ Hlaz zároveň v pondelok uviedol, že "rozhovory sa začnú, hneď ako na miesto dorazia všetky delegácie".

Na snímke Vladimir Medinskij, vedúci ruskej delegácie, na mierových rokovaniach s Ukrajinou, v pondelok 28. februára 2022 v regióne Gomel v Bielorusku.
Foto: TASR/AP


Kyjev s mierovými rokovaniami pri bielorusko-ukrajinských hraniciach súhlasil napriek medializovaným správam o tom, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa chystá poslať svojich vojakov, aby sa pripojili k ruskej invázii na Ukrajine, pripomína BBC.

Ukrajina prisľúbila, že na rokovaniach nebude robiť nijaké ústupky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zároveň vyjadril v tom zmysle, že od rokovaní neočakáva nijaký výsledok.

Rokovania by sa mali začať o 12.00 h miestneho času (10.00 h SEČ).

Ruská delegácia pred rokovaní s ukrajinskou delegáciou v regióne Gomel v Bielorusku, v pondelok 28. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Jeden z členov ruskej delegácie tesne pred ich začiatkom uviedol, že Moskva chce s Kyjevom dosiahnuť dohodu o ukončení konfliktu. "Určite máme záujem na tom, aby sme čo najskôr dosiahli nejakú dohodu," povedal Vladimir Medinskij, poradca ruského prezidenta Vladimira Putina.