Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská ombudsmanka: Zabitých bolo viac ako 200 civilistov

Na snímke ulica Chreščatyk, ktorá je prázdna kvôli zákazu vychádzania 27. februára 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým oznámil, že v ukrajinskej metropole bolo od začiatku ruského útoku stratených alebo zabitých deväť civilistov vrátane dieťaťa.

Kyjev/Londýn 27. februára (TASR) – Pri ruskej invázii na Ukrajine bolo dosiaľ zabitých viac ako 210 ukrajinských civilistov a ďalších vyše 1100 utrpelo zranenia. Uviedla to v nedeľu splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, informovali stanice BBC a Sky News.

"S nevídanou krutosťou nepriateľ ničí obytné budovy, nemocnice, škôlky a školy, berie právo na život synom a dcéram ukrajinskej krajiny vrátane detí," uviedla Denisovová vo vyhlásení. K zabitým podľa nej patrí dieťa, ktoré zahynulo pri ostreľovaní nemocnice v Kyjeve, či žena z obytnej budovy zasiahnutej raketou v Charkove.

Ombudsmanka zároveň vyzvala na "prísne potrestanie Ruska za tieto zločiny". "Ukrajina všetky tieto skutočnosti zaznamenáva a odovzdá ich vojenskému tribunálu v Haagu," dodala.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzitým oznámil, že v ukrajinskej metropole bolo od začiatku ruského útoku "stratených alebo zabitých" deväť civilistov vrátane dieťaťa.

Vo vyhlásení tiež uviedol, že aktuálne v Kyjeve nie sú žiadni ruskí vojaci, pričom bezpečnostné zložky pokračujú v "odhaľovaní a zneškodňovaní sabotérov".