Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská pošta predstavila novú známku - je na nej Matka Ukrajina

Robotníci inštalujú ukrajinský štátny znak na štít obrovskej sochy Matka Vlasť v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v nedeľu 6. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Po tom, ako Rusko vlani vo februári rozpútalo vojnu proti Ukrajine, začala Ukrajinská pošta vydávať príležitostné poštové známky na počesť pozoruhodných udalostí súvisiacich s vojnou.

Kyjev/Londýn 19. augusta (TASR) - Ukrajinská pošta predstavila novú poštovú známku, ktorá bude vydaná pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny. Je na nej vyobrazená nová podoba pamätníka v Kyjeve známeho predtým ako Matka Vlasť, na ktorom bol nedávno štátny znak Sovietskeho zväzu nahradený ukrajinským trojzubcom.

Pamätník, premenovaný teraz na Matka Ukrajina, je najvyšším monumentálnym súsoším v Európe a piatym na svete. Výška monumentu aj s podstavcom je 102 metrov, informovala v sobotu britská stanica BBC.

Po tom, ako Rusko vlani vo februári rozpútalo vojnu proti Ukrajine, začala Ukrajinská pošta vydávať príležitostné poštové známky na počesť pozoruhodných udalostí súvisiacich s vojnou.

Okrem iných sa na trhu objavili známky s vyobrazením ruského krížnika Moskva, ktorý potopila ukrajinská armáda, so záchranárskym psom Patronom či s reprodukciou nástennej maľby umelca známeho pod menom Banksy z oslobodeného mesta Boroďanka v Kyjevskej oblasti.

Socha Matka Ukrajina stojí na návrší nad riekou Dneper v Kyjeve a je súčasťou múzea druhej svetovej vojny. S jej stavbou sa začalo v roku 1979, dokončená a slávnostne odhalená bola v roku 1981 v rámci otvorenia múzea. Odstránený sovietsky znak sa má stať jedným z jeho exponátov.

Ukrajina slávi svoj Deň nezávislosti 24. augusta. V tento deň v roku 1991 ju na svojom mimoriadnom zasadnutí vyhlásil Najvyšší soviet Ukrajinskej socialistickej republiky. V decembri toho istého roku sa k otázke nezávislosti uskutočnilo referendum s viac ako 84-percentnou účasťou, pričom vyhlásenie nezávislosti podporilo 92 percent zúčastnených.