Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina od začiatku vojny zakázali vstup do krajiny 13 novinárom

Na archívnej snímke novinár kráča okolo zničenej posilňovne po ostreľovaní počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine v stredu 2. marca 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

V jednom prípade úrady deportovali z krajiny holandského novinára po tom, ako zverejnil fotografie skladu s pohonnými látkami v prístavnom meste Odesa, ktorý zasiahli rakety.

Kyjev 13. mája (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) od začiatku vojny zakázala vstup na územie Ukrajiny 13 zahraničným novinárom z dôvodu výroby "materiálu na objednávku pre kremeľských propagandistov". TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v piatok.

SBU vo vyhlásení uviedla, že novinári "vo svojich provokatívnych ‚článkoch‘ uvádzali dezinformácie o situácii na fronte a zdiskreditovali ukrajinskú armádu". Zakázaný vstup na Ukrajinu majú spočiatku na tri roky.

V jednom prípade úrady deportovali z krajiny holandského novinára po tom, ako zverejnil fotografie skladu s pohonnými látkami v prístavnom meste Odesa, ktorý zasiahli rakety. Zákaz vstupu novinárovi predĺžili na desať rokov po tom, čo sa pokúsil znova vstúpiť do krajiny.

Ukrajinskí predstavitelia od začiatku ruskej invázie z konca februára stanovili prísne pravidlá pre zverejňovanie fotografií civilných a vojenských objektov, ktoré sa stali terčom ruských jednotiek. Cenzúra médií, ktorú zaviedlo vyhlásenie stanného práva, navyše zakazuje zverejňovať správy o pohyboch a pozíciách ukrajinskej armády.

SBU tiež oznámila zatknutie kritikov ukrajinskej vlády vrátane odeského novinára Jurija Tkačeva. Ten už takmer dva mesiace sedí vo väzbe za údajné nezákonné držanie zbraní.