Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská SBU pokračuje v raziách v objektoch pravoslávnej cirkvi

Letecký pohľad na 1000-ročný monastiersky komplex Kyjevsko-pečerská lavra v ukrajinskej metropole Kyjev. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení SBU sa špecifikuje, že pri razii boli zhabané "brožúry a knihy xenofóbneho a nenávistného obsahu s urážlivými výmyslami o iných národnostiach a náboženstvách".

Londýn/Kyjev 28. novembra (TASR) - Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) začala vyšetrovať ďalšie dve kauzy spojené s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC), ktorá donedávna plne podliehala moskovskému patriarchátu.

Ako uviedla v pondelok britská stanica BBC, oba prípady súvisia s nálezom propagandistických materiálov, ktoré "popierajú existenciu ukrajinského ľudu, jeho jazyka, ako aj práva Ukrajiny na štátnosť". Tieto písomnosti sa našli počas razie v teologickom seminári a eparchii patriacej pod moskovský patriarchát v Ivanofrankovskej oblasti na juhozápade Ukrajiny, informuje TASR.

Vo vyhlásení SBU sa špecifikuje, že pri razii boli zhabané "brožúry a knihy xenofóbneho a nenávistného obsahu s urážlivými výmyslami o iných národnostiach a náboženstvách". Ich autormi sú väčšinou osobnosti z Ruska. Knihy vyšli v ruských vydavateľstvách.

SBU v posledných týždňoch vykonala prehliadky v niekoľkých objektoch patriacich UPC. Tajná služba vysvetlila, že takéto opatrenia prijíma ako súčasť boja "proti podvratným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine".

Veľkú pozornosť venovali médiá razii, ktorú vykonala SBU v spolupráci s ďalšími zložkami 22. novembra v areáli Kyjevsko-pečerskej lavry v Kyjeve. Na území tamojších chrámov a v ďalších objektoch sa nachádzali ľudia bez dokladov či občania Ruska. Našla sa tam aj prokremeľská literatúra a veľké sumy peňazí v hrivnách, dolároch a rubľoch.

O tri dni neskôr sa podobná operácia SBU konala aj na území černovicko-bukovinskej eparchie UPC. Našli sa tam dokumenty potvrdzujúce, že viacerí predstavitelia vedenia diecéznych štruktúr majú ruské občianstvo. BBC uvádza, že ruský pas má aj miestny metropolita Meletij.

V rámci tejto razie SBU našla sklady prokremeľskej literatúry, ktorá "velebí Rusko a vyzýva (veriacich) na jeho podporu," napísala BBC.

UPC vo svojom vyhlásení na margo razií uviedla, že "nemôžu nevyvolávať znepokojenie". Potvrdila, že ukrajinské orgány činné v trestnom konaní medzičasom vzniesli voči viacerých duchovným vážne obvinenia. Vedenie UPC však vyjadrilo vieru, že ich prípady budú posudzované objektívne.

UPC pripomenula, že po koncile zvolanom na 27. mája už nie je podriadená moskovskému patriarchátu. Mnohé miestne farnosti sa však naďalej hlásia k Moskve.

Tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil razie v kyjevskom kláštornom komplexe za konanie namierené "proti ruskému pravosláviu".