Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská zákonodarkyňa: Vo vojne zahynuli traja novinári

Na archívnej snímke z 2. marca 2022 novinár kráča vo vnútri zničenej posilňovne po ostreľovaní počas siedmeho dňa ruskej invázie na Ukrajine v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Mnoho novinárov vrátane britských, dánskych a švajčiarskych utrpelo poranenia od nábojov "zámerne vystrelených nepriateľom", dodala Denisovová.

Kyjev 15. marca (TASR) - Od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynuli na Ukrajine traja novinári a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Obeťami ruských síl "sa stalo najmenej 35 žurnalistov" vrátane troch, ktorí zahynuli, napísala Denisovová na sociálnej sieti Telegram.

V nedeľu 13. marca bol na predmestí Kyjeva, ktoré sa stalo frontovou líniou, zastrelený americký reportér Brent Renaud. Ukrajinský kameraman Jevhenij Sakun zomrel pri útoku na kyjevskú televíznu vežu a Viktor Dudar, ďalší Ukrajinec, bol zabitý počas bojov blízko juhoukrajinského prístavného mesta Mykolajiv, spresnila zákonodarkyňa Denisovová.

Mnoho novinárov vrátane britských, dánskych a švajčiarskych utrpelo poranenia od nábojov "zámerne vystrelených nepriateľom", dodala Denisovová.

"Nepriateľ sa snaží zničiť aj ukrajinské audiovizuálne infraštruktúry," informovala tiež ombudsmanka s tým, že pod paľbou boli aj televízne veže v mestách Kyjev, Luck a Rivne.

Ruské sily zasiahli ostreľovaním televíznu vežu v Rivne v pondelok a zabili tam deväť ľudí a zranili ďalších deväť, oznámili miestne ukrajinské úrady.