Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské sily opätovne dobyli obec Staromajorske v Doneckej oblasti

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajina v uplynulých dňoch zintenzívnila operácie v rámci svojej rozsiahlej protiofenzívy, ktorá je zameraná na opätovné získanie jej územia okupovaného ruskými jednotkami.

Kyjev 28. júla (TASR) - Ukrajinská armáda oslobodila obec Staromajorske, uviedla vo štvrtok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Maľarová podľa agentúry AFP na platforme Telegram dodala, že ukrajinskí vojaci v súčasnosti v obci pokračujú v operácii, ktorej cieľom je úplne "vyčistiť dedinu od okupantov".

Ukrajina v uplynulých dňoch zintenzívnila operácie v rámci svojej rozsiahlej protiofenzívy, ktorá je zameraná na opätovné získanie jej územia okupovaného ruskými jednotkami - vrátane Krymského polostrova, ktorý Moskva nelegálne anektovala ešte v roku 2014.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že na frontovej línii zaznamenali "veľmi dobré výsledky".

Staromajorske sa nachádza v oblasti takzvaného Vremevského výbežku a neďaleko obce Velyka Novoselka. v tejto oblasti ofenzívne operácie ukrajinskej armády priniesli najviditeľnejšie výsledky: od začiatku leta bolo oslobodených najmenej šesť osád, doplnila britská stanica BBC.

Za Staromajorským sa nachádza obec Zavitne Bažanňa a dedina Staromlynivka, ktorá je dôležitá pre ruskú obranu v tejto oblasti.