Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské sily tvrdia, že v priebehu týždňa zabili desať separatistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V dňoch 22. - 28. novembra 2019 mali ruské okupačné sily 25 obetí: ide o desiatich zabitých a ďalších 15 zranených.

Kyjev 29. novembra (TASR) - Proruské sily v Donbase prišli počas týždňa o desiatich bojovníkov, informovalo v piatok veliteľstvo ukrajinskej vládnej Operácie spoločných síl (OOS).

"V dňoch 22. - 28. novembra 2019 mali ruské okupačné sily 25 obetí: ide o desiatich zabitých a ďalších 15 zranených," citovala zo správy OOS agentúra UNIAN.

Veliteľstvo OOS zdôraznilo, že ukrajinskí vojaci spustili paľbu len v prípadoch ohrozenia svojho života a zdravia, pokusov o zmocnenie sa územia alebo preniknutia nepriateľských prieskumných a sabotážnych skupín obrannými líniami.

V Paríži sa 9. decembra uskutoční schôdzka normandskej štvorky. Zídu sa na nej hlavy štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - Emmanuel Macron, Angela Merkelová, Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj. Pôjde o prvú schôdzku tohto zoskupenia po trojročnej prestávke. Jej cieľom bude obnoviť proces, ktorý by mal vyústiť do trvalého mieru na východe Ukrajiny, kde proti sebe od roku 2014 bojujú proruskí separatisti a vládne sily. Konflikt si vyžiadal už viac ako 13.000 životov.

Zároveň pôjde o prvé osobné stretnutie Putina so Zelenským, ktorý sa po tohtoročnom volebnom víťazstve zaviazal ukončiť ozbrojený konflikt.