Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské úrady evakuujú pacientov z nemocníc v oslobodenom Chersone

Na archívnej snímke z 20. marca 2022 ľudia držia ukrajinskú vlajku s nápisom: "Cherson je Ukrajina" počas zhromaždenia proti ruskej okupácii v Chersone na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Januševyč vo štvrtok uviedol, že pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších desať osôb utrpelo zranenia.

Kyjev 25. novembra (TASR) - Ukrajinské úrady začali pre neustále ruské ostreľovanie evakuáciu pacientov z nemocníc v nedávno oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny. V piatok to uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

O evakuácii pacientov z nemocníc informoval Januševyč v príspevku na sociálnej sieti. Dodal, že deti z miestnej nemocnice previezli do susednej Mykolajivskej oblasti.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré po februárovej invázii obsadili moskovské jednotky. Ukrajinská armáda opätovne obsadila Cherson 11. novembra, keď sa odtiaľ na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská na druhý breh rieky Dneper.

Januševyč vo štvrtok uviedol, že pri ruskom ostreľovaní Chersonu zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších desať osôb utrpelo zranenia.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v sobotu povedala, že čoskoro sa začne dobrovoľná evakuácia ľudí z Chersonu a jeho okolia.