Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Bývalého ukrajinského prezidenta úrady podozrievajú z vlastizrady

Na archívnej snímke Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

V prípade, ak by bol Porošenko uznaný za vinného z velezrady, hrozí mu trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Kyjev 20. decembra (TASR) - Ukrajinské úrady v pondelok označili bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka za podozrivého z vlastizrady v súvislosti s obvineniami z financovania separatistických síl na východe krajiny, informovala agentúra AFP.

Štátny vyšetrovací úrad uviedol, že Porošenko je podozrivý z "vlastizrady" a podporovania "teroristických organizácií", čím narážal na proruských separatistov, podotýka AFP.

Podľa predložených obvinení mal Porošenko počas svojho výkonu prezidentskej funkcie v rokoch 2014 - 2015 pomôcť samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike s predajom uhlia za približne 1,5 miliardy ukrajinských hrivien (48,8 milióna eur) Kyjevu.

Po tom, ako separatisti získali kontrolu nad oblasťou východnej Ukrajiny, v ktorej sa ťaží uhlie, mali tohto paliva totiž v krajine akútny nedostatok, pripomína AFP.

Úrad však uviedol, že prešetruje desiatky ďalších trestných činov, do ktorých mohol byť 56-ročný Porošenko zapletený.

V prípade, ak by bol Porošenko uznaný za vinného z velezrady, hrozí mu trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


V kauze predaja uhlia je okrem Porošenka podozrivý aj Viktor Medvedčuk — ukrajinský opozičný politik, ktorý má blízky vzťah s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Porošenko, ktorý je v súčasnosti poslancom ukrajinského parlamentu, zatiaľ tieto obvinenia nekomentoval. Podľa jeho blízkeho spojenca, bývalého predsedu ukrajinského parlamentu Oleksandra Turčynova, je však celý prípad "vykonštruovaný".

Porošenko sa v súčasnosti nachádza v zahraničí. Podľa Turčynova však nemá v úmysle "utiecť" pred ukrajinskými orgánmi činnými v trestnom konaní.

Ozbrojený konflikt na Ukrajine vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste proruských nálad na východe krajiny. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali.