Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské úrady údajne nedovolili Porošenkovi opustiť krajinu

Na archívnej snímke bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Ukrajinský exprezident, ktorý funkciu hlavy štátu zastával v období rokov 2014-2019, je vo svojej rodnej krajine vyšetrovaný pre podozrenie z vlastizrady. P

Kyjev 28. mája (TASR) - Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko uviedol v sobotu, že mu tamojšie úrady nedovolili opustiť Ukrajinu a obvinil vládu v Kyjeve z porušenia tzv. politického prímeria vyhláseného v reakcii na inváziu ruskej armády. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

Ukrajinský parlament po začiatku ruskej invázie vo februári zakázal viacero politických strán, ktoré vláda prezidenta Volodymyra Zelenského označila za proruské. Ostatné opozičné strany môžu na Ukrajine ďalej pôsobiť v tom prípade, ak odložia svoje politické nezhody a spoločne sa postavia proti vojne. Práve túto dohodu podľa Porošenka porušila ukrajinská vláda, keď mu bolo "zabránené prekročiť ukrajinské hranice".

"Existuje riziko, že úrady týmto rozhodnutím porušili 'politické prímerie' platné počas vojny..., ktoré je jedným z pilierov národnej jednoty voči ruskej agresii," uviedla Porošenkova kancelária.

Porošenko mal v pláne zúčastniť sa prebiehajúceho Parlamentného zhromaždenia NATO v Litve ako člen ukrajinskej delegácie, pripomína AFP s tým, že exprezident mal na túto cestu oficiálne povolenie. V Litve sa mal tiež stretnúť s tamojším prezidentom Gitanasom Nausedom a skupinou poslancov Európskeho parlamentu.

Ukrajinský exprezident, ktorý funkciu hlavy štátu zastával v období rokov 2014-2019, je vo svojej rodnej krajine vyšetrovaný pre podozrenie z vlastizrady. Podľa predložených obvinení je konkrétne podozrivý z toho, že v rokoch 2014 a 2015 počas výkonu funkcie pomohol samozvaným subjektom Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika pri predaji uhlia za 1,5 miliardy hrivien (48,8 milióna eur) Kyjevu. V prípade uznania viny by mu za vlastizradu hrozilo až 15 rokov väzenia.