Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské železnice ponúkajú symbolické lístky do okupovaných miest

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tieto lístky bude možné využiť po tom, ako sa ukrajinskej armáde podarí mestá opätovne získať.

Kyjev 13. novembra (TASR) - Ukrajinské železnice spustili v nedeľu na počesť oslobodenia mesta Cherson na juhu krajiny predaj symbolických cestovných lístkov do viacerých miest, ktoré sú naďalej pod kontrolou ruských síl. Toto gesto má predstavovať symbol viery v ozbrojené sily Ukrajiny a nádej v oslobodenie spod okupácie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

"Dnes si môžete objedať lístky na prvé tri vlaky z Kyjeva do piatich miest: už oslobodeného Chersonu, ako aj do Mariupola, Donecka, Luhanska a Simferopolu," uviedol v aplikácii Telegram prevádzkovateľ ukrajinských železníc.

Tieto lístky bude možné využiť po tom, ako sa ukrajinskej armáde podarí mestá opätovne získať. "Akonáhle bude doprava obnovená, predstavitelia železníc pošlú (cestujúcim) správu s dátumom a lokalitou," oznámili železnice. Cena lístkov sa pohybuje od 1000 hrivien (približne 26 eur).

Reuters približuje, že Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom a súčasne jedinou metropolou niektorej z ukrajinských oblastí, ktorú ruské ozbrojené sily ovládli po začiatku invázie z 24. februára. Momentálne zápasí s obnovou dodávok elektriny a vody po tom, čo sa odtiaľ nedávno stiahli ruské sily.

Prístavné mesto Mariupol v Azovskom mori na východe Ukrajiny ovládli ruské sily v máji po takmer štvormesačnom obliehaní. Dve najväčšie mestá na východnej Ukrajine Doneck a Luhansk sa dostali pod kontrolu proruských separatistov v roku 2014. Simferopol je druhým najväčším mestom na Krymskom polostrove, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.