Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajinského metropolitu obžalovali za prokremeľskú propagandu

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Podozrivého teraz postavia pred súd pre štyri obvinenia a hrozí mu trest do výšky osem rokov väzenia.

Kyjev 11. januára (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v pondelok oznámila, že po vyšetrovaní bol obžalovaný predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorý "verejne ospravedlňoval ozbrojenú agresiu Ruska proti Ukrajine". Služba obžalovaného nemenovala. Informácie priniesol portál americkej televízie CNN.

SBU tiež uviedla, že prehľadala dom a cirkevné priestory metropolitu v jednej z diecéz vo Vinnyckej oblasti v strednej časti Ukrajiny a našla letáky a literatúru s prokremeľskou propagandou.

"Vyšetrovaním sa zistilo, že podozrivý šíril medzi veriacimi propagandistické letáky, vyzývajúce na uchopenie moci a na zmenu štátnych hraníc Ukrajiny," oznámila SBU. "Na jednej z webstránok ruskej pravoslávnej cirkvi zverejnil metropolita materiály podporujúce ruských útočníkov a ich vojnové zločiny," dodala.

Podozrivého teraz postavia pred súd pre štyri obvinenia a hrozí mu trest do výšky osem rokov väzenia.

Ukrajinská pravoslávna cirkev predtým podliehala moskovskému patriarchátu ruskej pravoslávnej cirkvi, ale vlani v máji jej čelní predstavitelia oznámili, že prerušujú vzťahy s Moskvou. Dôvodom bolo to, že ruský patriarcha Kirill podporil vojnu Ruska proti Ukrajine.