Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí experti začali pracovať na mieste dopadu rakety v Poľsku

Na policajnej snímke experti vyšetrujú na mieste dopadu rakety v poľskej obci Przewodów v stredu 16. novembra 2022. Raketa zasiahla poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, ktorá leží len asi šesť kilometrov od ukrajinských hraníc, v utorok popoludní. Foto: TASR/AP

Obe strany súhlasili s tým, aby miesto výbuchu preskúmali aj vyšetrovatelia z Ukrajiny. Kuleba o ich príchode do Poľska informoval vo štvrtok.

Kyjev 18. novembra (TASR) - Ukrajinskí experti už pracujú v pohraničnej oblasti na juhovýchode Poľska na mieste, kam v utorok dopadla raketa, uviedol v piatok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Na sociálnej sieti Twitter Kuleba napísal, že Ukrajina bude pokračovať v "otvorenej a konštruktívnej" spolupráci s Poľskom v súvislosti s utorkovým incidentom, pri ktorom zahynuli dvaja ľudia.

Ako tvrdí Varšava i jej západní spojenci, dôkazy z miesta dopadu naznačujú, že explóziu zapríčinila raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorou sa snažili zostreliť ruskú raketu, pripomína Reuters. Kyjev to však popiera s tým, že v prípade výbuchu na poľskom území má dôkazy o "ruskej stope".

Najmenej jedna raketa zasiahla v utorok večer poľskú dedinu Przewodów v blízko ukrajinských hraníc v čase masívnych ruských útokov na civilnú infraštruktúru krajiny. Pri výbuchu v Przewodówe zahynuli dvaja ľudia. Vyšetrovanie celého prípadu vedú poľskí a americkí experti.

Obe strany súhlasili s tým, aby miesto výbuchu preskúmali aj vyšetrovatelia z Ukrajiny. Kuleba o ich príchode do Poľska informoval vo štvrtok.