Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí nacionalisti protestovali proti dohode so separatistami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Demonštranti takisto odsúdili snahy ukrajinského prezidenta o zabezpečenie trvalého prímeria na napätej kontaktnej línii vo vojnovom konflikte s proruskými separatistami podporovanými Moskvou.

Kyjev 14. októbra (TASR) - Približne 5000 ukrajinských nacionalistov pochodovalo vo štvrtok ulicami Kyjeva a požadovalo odmietnutie mierovej dohody pre východnú Ukrajinu sľubujúcej separatistickým oblastiam širokú autonómiu.

Demonštranti takisto odsúdili snahy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o zabezpečenie trvalého prímeria na napätej kontaktnej línii vo vojnovom konflikte s proruskými separatistami podporovanými Moskvou, informovala tlačová agentúra AP.

Konflikt vo východoukrajinskom Donbase - priemyselnom srdci krajiny - vypukol v roku 2014, niekoľko týždňov po tom, ako Rusko anektovalo Krymský polostrov. Predchádzalo tomu zvrhnutie ukrajinského prokremeľského prezidenta Viktora Janukovyča.

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými povstalcami si vyžiadali už vyše 14.000 mŕtvych.

Mierová dohoda z roku 2015 podpísaná v bieloruskom Minsku síce pomohla ukončiť rozsiahle boje, ale časté potýčky pokračujú a úsilie o dosiahnutie politického urovnania zlyháva.

Mierová dohoda sprostredkovaná Francúzskom a Nemeckom predpokladala širokú autonómiu pre separatistické regióny (Doneckú oblasť a Luhanskú oblasť), ale toto opatrenie mnohí na Ukrajine odmietli a proces jeho implementácie sa zastavil.

Organizátori štvrtkového pochodu vyzvali ukrajinskú vládu, aby sa zriekla "protištátnych dohôd" a oficiálne postavila mimo zákon konanie volieb na "dočasne okupovaných územiach". Zaútočili aj na Zelenského úsilie ukončiť potýčky na kontaktnej línii a označili to za zradu národných záujmov.

Zelenskyj vo štvrtok navštívil zónu konfliktu v Donbase. V príhovore k vojenským kadetom zdôraznil význam dosiahnutia mierového riešenia situácie na východe krajiny.