Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí nacionalisti si pochodom pripomenuli Banderove narodeniny

Na archívnej snímke nacionalisti v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev oslavujú výročie od narodenia Stepana Banderu, vodcu niekdajšieho nacionalistického hnutia. Foto: TASR/AP

Bandera stál na čele Organizácie ukrajinských nacionalistov, ktorej bol aj hlavným ideológom. Počas druhej svetovej vojny, snažiac sa vytvoriť nezávislú Ukrajinu, spolupracoval s nacistickým Nemeckom.

Kyjev 2. januára (TASR) - Približne 1000 ukrajinských nacionalistov sa zúčastnilo v stredu v Kyjeve na fakľovom pochode na počesť narodenia vodcu ukrajinského národného hnutia Stepana Banderu, ktorý sa počas druhej svetovej vojny postavil na stranu nacistov. Informovala o tom agentúra AP.

Nacionalisti si pripomenuli 111. narodeniny Stepana Banderu, vodcu niekdajšej Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN). Ukrajinská polícia uviedla, že fakľový pochod sa skončil pokojne a nemusela nikoho zadržať.

Bandera stál na čele Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN), ktorej bol aj hlavným ideológom. Počas druhej svetovej vojny, snažiac sa vytvoriť nezávislú Ukrajinu, úzko spolupracoval s nacistickým Nemeckom.

Jednotky Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA), ktorá bola ozbrojenou zložkou OUN, vyvraždili v západnej Volyni desiatky tisíc Poliakov, Čechov a židov. Banderovci bojovali taktiež proti sovietskej Červenej armáde.

Aj po vojne viedol Bandera odpor voči sovietskej vláde na Ukrajine. Moskva ho v neprítomnosti odsúdila na smrť a v októbri 1959 ho v Mníchove zavraždil agent sovietskeho Výboru štátnej bezpečnosti (KGB).