Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

FAKĽOVÝ POCHOD: Ukrajinskí nacionalisti spomínali na Banderu

Na archívnej snímke ukrajinskí nacionalisti s portrétom Stepana Banderu počas fakľového pochodu. Foto: TASR/AP

Bandera, narodený 1. januára 1909, zostáva dodnes veľmi kontroverznou postavou, na samotnej Ukrajine i v širšom postsovietskom priestore.

Kyjev 2. januára (TASR) - Stovky ukrajinských nacionalistov sa v sobotu zišli na fakľovom pochode v centre Kyjeva na počesť Stepana Banderu, vodcu ukrajinských povstalcov, ktorí počas druhej svetovej vojny bojovali za samostatnú Ukrajinu aj po boku nacistického Nemecka.

Tradičný pochod konaný pri príležitosti výročia Banderovho narodenia sa tentoraz uskutočnil v čase obáv vyvolaných hromadením ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach, ktoré by podľa Kyjeva mohlo byť prípravou na inváziu na Ukrajinu.

"Dnes, keď bojujeme na fronte s okupantom a v zázemí zvádzame boj proti (domácej) piatej kolóne, si pripomíname a vzdávame hold pamiatke Stepana Banderu," uviedol v sobotu líder ukrajinskej nacionalistickej strany Pravý sektor Andryj Tarasenko, ktorého citovala agentúra AP.

Na fakľovom sprievode v Kyjeve sa podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS zišlo asi tisíc ľudí.

Bandera, narodený 1. januára 1909, zostáva dodnes veľmi kontroverznou postavou, na samotnej Ukrajine i v širšom postsovietskom priestore: časť ľudí ho považuje za hrdinu ukrajinského boja za nezávislosť, zatiaľ čo iná za vojnového zločinca. Snahy o pripomínanie Banderovej pamiatky ostro kritizuje Moskva, ktorá v tejto súvislosti odsudzuje údajné fašizujúce tendencie v ukrajinskej spoločnosti.

Banderom vedená Ukrajinská povstalecká armáda (UPA) sa počas druhej svetovej vojny a ešte niekoľko rokov po nej usilovala o vytvorenie samostatnej Ukrajiny. V rámci boja proti stalinskému Sovietskemu zväzu spolupracovala aj s nemeckými nacistami, pričom sa dopúšťala masakrov poľského a židovského obyvateľstva.

V roku 1959 zavraždil Banderu v bavorskom Mníchove agent sovietskej KGB.