Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí sudcovia si zvolili členov pre dohľad nad súdnictvom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament podľa decembrového vyjadrenia svojho predsedu už schválil všetku potrebnú legislatívu, ktorú EÚ požadovala pre začiatok prístupových rozhovorov s Kyjevom.

Kyjev 12. januára (TASR) - Ukrajinskí sudcovia si na svojom mimoriadnom zasadnutí zvolili posledných z ôsmich nových členov orgánu pre dohľad nad tamojším súdnictvom. Informuje o tom vo štvrtok agentúra Reuters s tým, že krok sa vo všeobecnosti považuje za zásadný v rámci snáh Kyjeva o reformu svojho súdnictva.

Ako pripomína TASR, Európska únia udelila v júni – po štyroch mesiacoch ruskej invázie – Ukrajine štatút kandidátskej krajiny. EÚ v rámci prístupového procesu kladie dôraz na reformy, aké kandidátske krajiny uskutočnia v oblastiach týkajúcich sa právneho štátu, ako napríklad boja s korupciou či práve súdnictva.

Výber nových členov ukrajinskej najvyššej súdnej rady (HCJ) znamená, že tento orgán sa môže opätovne zhostiť svojej práce spočívajúcej v dohľade nad menovaním, odvolávaním či disciplinárnymi konaniami voči sudcom. "Teším sa na zreformovanú HCJ, ktorá bude praktickou ukážkou právneho štátu a integrity," vedúci delegácie EÚ na Ukrajine Matti Maasikas.

Ukrajinský parlament podľa decembrového vyjadrenia svojho predsedu už schválil všetku potrebnú legislatívu, ktorú EÚ požadovala pre začiatok prístupových rozhovorov s Kyjevom. Očakáva sa však, že implementácia predmetných zákonov, ako aj samotné získanie členstva v Únii, bude pre Kyjev ešte dlhou cestou, približuje Reuters.