Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí vojaci bojovali aj tesne pred uplynutím ruského ultimáta

Na snímke zo 14. júna 2022 príslušníci ukrajinskej vojenskej špeciálnej jednotky kladú protitankové míny DM22 darované Nemeckom na lesnú cestu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny počas 111. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

"Je to stále ťažšie, no naša armáda zadržiava nepriateľa naraz v troch smeroch," uviedol Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanskej oblasti.

Kyjev 15. júna (TASR) - Ukrajina nepreukázala žiadne náznaky, že by uposlúchla ruské ultimátum, aby sa jej jednotky v meste Severodoneck na východe krajiny v stredu ráno vzdali. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko vyzvalo ukrajinské jednotky nachádzajúce sa v chemickej továrni Azot, aby "zastavili nezmyselný odpor" a od stredajšieho rána zložili zbrane. Podľa Ukrajiny sa pritom v Azote nachádzajú okrem vojakov aj civilisti, ktorých Rusko prisľúbilo v stredu evakuovať cez humanitárne koridory.

"Je to stále ťažšie, no naša armáda zadržiava nepriateľa naraz v troch smeroch," uviedol Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanskej oblasti, v ktorej sa Severodoneck nachádza. Hajdaj zverejnil túto informáciu na sociálnej sieti pred 8.00 h miestneho času. Práve o tomto čase malo uplynúť ruské ultimátum.

"Bránia Severodoneck a nedovolia (ruským vojakom) postupovať smerom k Lysyčansku," uviedol Hajdaj v súvislosti s mestom, ktoré od Severodonecka oddeľuje iba rieka. "Bez ohľadu na to sú však Rusi blízko, obyvatelia trpia a domy sú ničené," dodal gubernátor.

Luhanská a Donecká oblasť tvoria spolu región Donbas na východe Ukrajiny, v ktorom Rusko v súčasnosti sústreďuje svoje sily. Boje sa odohrávajú najmä v meste Severodoneck, ktoré je kľúčové pre dobytie Luhanskej oblasti.

Generálny štáb ukrajinskej armády v stredu ráno taktiež potvrdil, že ukrajinskí vojaci odrážajú ruské útoky na Severodoneck.

Agentúra Reuters však upozorňuje, že nedokázala okamžite overiť, čo presne sa deje na bojisku, a ani to, čo sa stalo po uplynutí ruského ultimáta.