Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí vojaci cvičili so strelami z USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tieto zbrane pomôžu zastaviť vojenské vozidlá, poškodia ich a v mestskom prostredí umožnia zničiť budovy, kde sa skrýva nepriateľ, vysvetlil hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Besťuk.

Javoriv 4. februára (TASR) - Ukrajinskí vojaci v piatok cvičili na vojenskej základni Javoriv na západe Ukrajiny a používali protitankové strely, raketomety a ďalší vojenský materiál, dodaný Spojenými štátmi v rámci bezpečnostného balíka za 200 miliónov dolárov. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Vojaci, niektorí v bielom maskovacom oblečení, odpaľovali rakety alebo len stáli a pozorovali akciu, popritom vojenské vozidlá jazdili cez zasneženú krajinu.

Ukrajina dostala od USA plné lietadlá vojenskej pomoci, pretože sa pripravuje na prípadný útok. Rusko totiž v posledných týždňoch zhromaždilo pri ukrajinských hraniciach desaťtisíce vojakov. Moskva popiera, že plánuje vpád na Ukrajinu.

"Tieto zbrane pomôžu zastaviť vojenské vozidlá, poškodia ich a v mestskom prostredí umožnia zničiť budovy, kde sa skrýva nepriateľ," vysvetlil hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Besťuk.

"Ak chceš mier, priprav sa na vojnu," povedal jeden vojak, ktorý mal zakrytú tvár a svoje meno neuviedol.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v piatok večer oznámil, že prílet nasledujúceho lietadla s americkými zbraňami očakávajú už čoskoro.