Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí vojaci ukončili výcvik na švédskych bojových vozidlách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa švédskej tlačovej agentúry boli v posledných mesiacoch na niekoľkých tajných miestach v krajine vycvičené štyri roty mechanizovanej pechoty.

Štokholm 8. júna (TASR) - Švédsko vo štvrtok oznámilo, že ukrajinskí vojaci, ktorí sa cvičili na obsluhu švédskych bojových vozidiel pechoty CV90, sú "pripravení na nasadenie na fronte". Koľko ukrajinských vojakov absolvovalo výcvik, Štokholm nespresnil. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Z bezpečnostných dôvodov nebudeme v tejto fáze zverejňovať podrobnosti o rozsahu ani trvaní výcviku," uviedla hovorkyňa švédskych ozbrojených síl.

Podľa švédskej tlačovej agentúry TT boli v posledných mesiacoch na niekoľkých tajných miestach v krajine vycvičené štyri roty mechanizovanej pechoty.

Švédsko v januári prisľúbilo, že Ukrajine pošle 50 svojich bojových obrnených vozidiel. Ide o model CV9040C, vyzbrojený automatickým kanónom s kalibrom 40 milimetrov, ktorý podľa ozbrojených síl dokáže zamerať "vznášajúci sa vrtuľník zo vzdialenosti štyroch kilometrov".

Škandinávska krajina sa tiež zaviazala dodať Kyjevu svoje delostrelecké systémy typu Archer a prenosné protitankové strely NLAW. Štokholm vo februári oznámil, že posiela aj "okolo" desať svojich tankov Leopard 2 spolu so systémami protivzdušnej obrany typu Iris-T a HAWK.