Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ukrajinskí vojaci znovudobyli ďalšie časti Doneckej oblasti

Zamestnanec donáškovej služby prechádza na bicykli okolo zväčšenej poštovej známky, ktorá zobrazuje expolóziu krymského mosta spájajúceho Ukrajinu a Rusko, 23. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Došlo k tomu v deň, keď sa v separatistických republikách v Doneckej a Luhanskej oblasti, a tiež v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti začali tzv. referendá o ich pripojení k Rusku.

Kyjev 23. septembra (TASR) - Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že znovudobyla dedinu Jackivka a viacero pozícií ruských síl južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, o ktoré celé týždne viedli intenzívne boje. Informovala o tom agentúra AFP.

Došlo k tomu v deň, keď sa v separatistických republikách v Doneckej a Luhanskej oblasti, a tiež v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktoré okupuje Rusko, začali tzv. referendá o ich pripojení k Rusku.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko chce po skončení prebiehajúcich "referend", ktoré potrvajú do utorka, uvedené štyri oblasti Ukrajiny čo najskôr anektovať. Súčasne zdôraznil, že pokusy zo strany Ukrajiny o opätovné ovládnutie týchto oblastí budú považované za útok na Ruskú federáciu.

Západ ani Ukrajina tzv. plebiscity o pričlenení sa k Rusku neuznávajú a označujú ich za pseudoreferendá. Hlasovanie sa koná bez súhlasu Ukrajiny, počas stanného práva a nespĺňa demokratické štandardy, pripomína agentúra DPA. Navyše ho nemôžu náležite monitorovať ani nezávislí pozorovatelia.