Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský gubernátor: Pri ostreľovaní Charkova prišli o život 3 ľudia

Záchranár hasí požiar zničeného domu po ruskom útoku v rezidenčnej štvrti v centre Charkova na Ukrajine v pondelok 11. júla 2022. Foto: TASR/AP

K útokom prišlo len dva dni po ruskom raketovom útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny, kde zomrelo najmenej 19 ľudí.

Charkov 11. júla (TASR) - Traja ľudia zahynuli a ďalších 28 osôb utrpelo zranenia pri pondelkovom ruskom raketovom útoku na obytné štvrte v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov, informuje TASR na základe správ agentúry AP a televízie CNN.

"Podľa najnovších informácií... bolo v dôsledku ostreľovania v Charkove zranených 28 ľudí vrátane 16-ročného dieťaťa. Zomreli traja ľudia," napísal Synehubov na sociálnej sieti Telegram.

"Všetky (tri rakety boli vypálené) výlučne na civilné objekty, toto je absolútny terorizmus!" povedal Synehubov. Dodal, že jedna raketa zničila školu, ďalšia obytnú budovu a tretia raketa dopadla blízko skladových priestorov.
Záchranári uhasili požiar zničeného auta po ruskom útoku v centre Charkova na Ukrajine v pondelok 11. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Počet obetí ostreľovania v druhom najväčšom ukrajinskom meste potvrdil aj zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

K útokom prišlo len dva dni po ruskom raketovom útoku na bytový dom v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny, kde zomrelo najmenej 19 ľudí. Celkovo sa spod trosiek podarilo zachrániť osem ľudí, informovali podľa AP miestni predstavitelia. Podľa predošlých správ pri útoku zahynulo 18 ľudí.
Na archívnej snímke z 10. júla 2022 žena zachraňuje, čo sa dá, zo svojho domu po tom, čo raketa zasiahla obytný blok v meste Časiv Jar na východe Ukrajiny.
Foto: TASR/AP

Medzitým gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v pondelok uviedol, že ruské útoky zasiahli obývané oblasti na hranici so susednou Doneckou oblasťou.

Podľa denníka The Guardian Hajdaj dodal, že "malá časť Luhanskej oblasti sa stále drží, no pokračujú tam kruté boje". Zároveň obvinil ruskú armádu, že používa nových regrútov z okupovaných oblastí Ukrajiny ako "potravu pre kanóny", ktorí "zaručene neprežijú ani prvú bitku".
Na snímke z 10. júla 2022 Iryna Shulimova (59) plače po zásahu ruskej rakety v obytnom bloku v meste Časiv Jar.
Foto: TASR/AP