Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Podozrivé zásielky prišli aj na konzulát a ambasádu v Česku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia ukrajinského ministerstva zahraničných vecí boli viacerým ukrajinským veľvyslanectvám v európskych krajinách doručené "krvavé balíky" obsahujúce oči zvierat.

Praha 2. decembra (TASR) - Podozrivá zásielka, ktorú v piatok ráno doručili na ukrajinský konzulát v Brne, neobsahovala nástražný výbušný systém. Oznámila to Polícia ČR na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Policajný hovorca David Chaloupka podľa Českej televízie uviedol, že v obálke bola živočíšna tkanina. Polícia bude zisťovať, kto a z akého dôvodu ju na konzulát odoslal.

"Nemáme žiadne informácie o tom, že by pracovníkom konzulátu či najbližšiemu okoliu hrozilo nejaké nebezpečenstvo, avšak naďalej platí pôvodne vyslovené varovanie o kontrole prichádzajúcej pošty konzulátov a zbrojných spoločností," uviedla polícia na Twitteri.



Zásielka podľa skorších informácií polície typovo zodpovedala tzv. listovým bombám, ktoré v posledných dňoch zachytili v Španielsku. Polícia preto evakuovala budovu konzulátu a jej najbližšie okolie vrátane materskej školy. Deti presunula do pristaveného autobusu a uzatvorila aj najbližšiu ulicu.

Zásielky obsahujúce výbušninu zachytili na viacerých miestach v Španielsku. V stredu jedna vybuchla na ukrajinskom veľvyslanectve v Madride, vo štvrtok ďalšiu doručili na americké veľvyslanectvo. Okrem ambasád ich dopravili aj na španielske ministerstvo obrany, leteckú základňu Torrejón de Ardoz a do zbrojárskej firmy v Zaragoze vyrábajúcej granátomety expedované na Ukrajinu.


Podozrivú zásielku preverujú aj na ukrajinskej ambasáde v Prahe


V zásielke, ktorá bola v piatok doručená na veľvyslanectvo Ukrajiny v Prahe, bolo živočíšne tkanivo. Uviedla to česká polícia na sociálnej sieti Twitter po tom, ako podozrivý obsah preverila, informuje spravodajkyňa TASR.

"V obálke nebol nástražný výbušný systém, ale opäť živočíšne tkanivo. To teraz budú skúmať hasiči, ktorí si obálku aj s obsahom odviezli," spresnila ďalší postup polícia.

Po objavení podozrivej zásielky policajti uviedli, že čiastočne obmedzili dopravu v blízkosti ambasády, ale nikoho neevakuovali. Neskôr však z preventívnych dôvodov pristúpili k evakuácii dvoch budov veľvyslanectva.

Predpoludním pre podozrivú zásielku polícia evakuovala šesť zamestnancov ukrajinského konzulátu v Brne a tiež okolie budovy vrátane materskej školy. Po preskúmaní vylúčila, že by v zásielke bol nástražný výbušný systém ako v podobných obálkach doručených na rôzne inštitúcie v Španielsku. Uviedla, že sa v nej našlo živočíšne tkanivo.

Podľa vyjadrenia ukrajinského ministerstva zahraničných vecí boli viacerým ukrajinským veľvyslanectvám v európskych krajinách doručené "krvavé balíky" obsahujúce oči zvierat. Balíky boli okrem Prahy a Brna zaslané ambasádam v Maďarsku, Holandsku, Poľsku, Taliansku a Chorvátsku, ako aj generálnym konzulátom v Neapole a Krakove, informoval hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko.

"Prebieha dobre naplánovaná kampaň teroru a zastrašovania ukrajinských veľvyslanectiev. Nedokážu Ukrajinu zastaviť na diplomatickom fronte, a tak sa nás snažia zastrašiť," citovalo na Twitteri ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu veľvyslanectvo v Prahe. "Budeme aj naďalej efektívne pracovať na víťazstve Ukrajiny," dodal podľa ambasády Kuleba.
(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)