Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský metropolita Pavlo má súdom nariadené domáce väzenie

Ilustračné foto Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa Bezpečnostnej služby metropolita opakovane vystúpil s vyhláseniami ospravedlňujúcimi alebo popierajúcimi nelegitímne konanie Ruska voči Ukrajine.

Kyjev/Londýn 1. apríla (TASR) - Okresný súd v Kyjeve v sobotu uložil vikárovi Kyjevsko-pečerskej lavry a metropolitovi ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) Pavlovi dva mesiace domáceho väzenia. S odvolaním sa na ukrajinské médiá o tom informovala britská stanica BBC. Súd tak vyhovel žiadosti prokuratúry.

Súd takto rozhodol po tom, ako nariadil, že metropolita sa musí dostaviť do pojednávacej miestnosti z nemocnice, kam ho popoludní odviezli z toho istého súdu pre zhoršenie zdravotného stavu.

Stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že metropolita bude v domácom väzení v mieste, kde má hlásený trvalý pobyt, nie v kláštornom komplexe.

BBC pripomenula, že agenti Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) v sobotu prehľadali metropolitovu rezidenciu. Stalo sa tak v rámci preverovania podozrenia, že metropolita sa dopustil trestného činu podnecovania medzináboženskej nenávisti a ospravedlňovania vojny.

SBU vo svojom vyhlásení dodala, že metropolita Pavlo (občianskym menom Lebeď) vo svojich verejných vystúpeniach opakovane urážal náboženské cítenie Ukrajincov, znevažoval názory veriacich iných konfesií a snažil sa voči nim iniciovať nepriateľské postoje. Opakovane vystúpil s vyhláseniami ospravedlňujúcimi alebo popierajúcimi nelegitímne konanie Ruska voči Ukrajine.

Podľa vyhlásenia SBU k týmto záverom sa dospelo aj kriminalistickou a jazykovou expertízou, ktorú iniciovali vyšetrovatelia SBU.

Ukrajinská vláda stanovila 29. marec za deň, keď vypovedala nájomnú zmluvu, ktorá mníchom umožňovala bezplatne obývať časť Kyjevsko-pečerskej lavry a slúžiť tam bohoslužby.

Ukrajinské úrady však súčasne pripustili, že proces vysťahovania môže trvať aj niekoľko týždňov.

Začiatkom tohto týždňa metropolita Pavlo a mnohí ďalší duchovní ignorovali termín na odchod z lavry a tvrdili, že sú kyjevským vedením prenasledovaní. Informovali, že vo veci vysťahovania podali sťažnosť na súd.

Napriek tomu, že UPC po minuloročnej invázii ruskej armády na Ukrajinu oficiálne prerušila vzťahy s ruským patriarchátom, Kyjev sa domnieva, že je de facto stále závislá od Moskvy. Vzťahy s Moskvou sa potvrdili aj výsledkami razií SBU v chrámoch a kláštoroch tejto vety ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC).

V krajine paralelne pôsobí aj autokefálna pravoslávna cirkev Ukrajiny (PCU), na ktorej čele je patriarcha Epifanij.