Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský minister obrany Andrij Taran podal demisiu

Ukrajinský minister obrany Andrij Taran, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Samotný Taran, ktorý viedol rezort obrany od marca 2020, sa k svojej rezignáciu nevyjadril.

Kyjev 3. novembra (TASR) - Ukrajinský minister obrany Andrij Taran odstúpil zo svojej funkcie. Dôvodom je údajne jeho zdravotný stav. Informovali o tom v utorok agentúry AFP a Reuters.

Poslanci vládnej strany Sluha ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského v pondelok oznámili, že do funkcie ministra obrany navrhnú súčasného podpredsedu vlády Oleksija Reznikova. Parlament zároveň plánuje tento týždeň rokovať o reorganizácii vlády, píše Reuters.

Predseda parlamentnej frakcie Zelenského strany Sluha ľudu Davyd Arachamija podľa AFP uviedol, že 66-ročný Taran sa sťažoval na zdravotné problémy. Samotný Taran, ktorý viedol rezort obrany od marca 2020, sa k svojej rezignáciu nevyjadril. Jeho demisiu musí ešte schváliť parlament, približuje AFP.

Počas svojho funkčného obdobia bol Taran kritizovaný pre nedostatočnú reformu podfinancovanej ukrajinskej armády.

Informácia o Taranovej rezignácii prišla niekoľko hodín po tom, ako Ukrajina poprela správy o údajnom hromadení ruských vojakov a vojenskej techniky neďaleko jej východných hraníc, ktoré vyvolali obavy z ďalšej možnej eskalácie konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami. Rezort obrany tiež uviedol, že videá zachytávajúce údajné presuny ruských vojakov, ktoré sa v ostatných dňoch objavili na sociálnych sieťach, by mohli byť "súčasťou špeciálnych informačných a psychologických operácií".