Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský minister športu ocenil športovcov za ich rolu počas vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Podľa neho športovci rozprávajú svetu, čo sa deje na Ukrajine, a bojujú proti propagande.

Kyjev 20. februára (TASR) - Ukrajinský minister športu Vadym Hutcajt ocenil výnimočnú rolu ukrajinských športovcov počas vojny proti Rusku. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Som hrdý na každého jedného z nich, pretože trénujú a súťažia, pritom na nás pršia rakety, naše mestá sú bombardované, matky a otcovia im umierajú, prichádzajú o svoje domy či byty, prichádzajú o svoje domovy," povedal pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Každému ukazujú, že sme silný národ," dodal.

Šport je pre Ukrajinu "hnacou silou", uviedol Hutcajt, ktorý je tiež predsedom Ukrajinského olympijského výboru.

"Všetci naši športovci súťažia v ukrajinských farbách, stoja na pódiách s našou vlajkou v rukách. Celý svet by mal chápať, že Ukrajina tu bola, je a bude," vyhlásil.

Podľa neho športovci rozprávajú svetu, čo sa deje na Ukrajine, a bojujú proti propagande. "Preto je také dôležité, aby boli naši športovci zastúpení všade," dodal.

Minister však očakáva, že ukrajinský šport čakajú v dôsledku vojny ťažké časy. "Mnohé rodiny, mnohé matky so svojimi deťmi ušli. Nová generácia opustila domov. Strácame najmenej jednu generáciu ľudí, a teda aj športovcov. Toto bude mať nepriaznivý vplyv na Letné olympijské hry v roku 2028 a ešte viac v roku 2032 a 2036," vysvetlil.

V piatok 24. februára bude prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vo vojne zatiaľ zahynulo 231 ukrajinských športovcov, oznámil minister. "Približne 35 športovcov je v zajatí, 3000 aktívnych športovcov bojuje priamo na frontových líniách," spresnil.