Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament odvolal Olexija Reznikova z postu ministra obrany

Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová kancelária ukrajinského parlamentu, ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov ukazuje svoj rezignačný list adresovaný predsedovi parlamentu v Kyjeve na Ukrajine, pondelok 4. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Podľa dostupných informácií boli príčinou výmeny na poste ministra obrany opakujúce sa škandály v tomto rezorte vrátane korupčných.

Kyjev/Londýn 5. septembra (TASR) - Ukrajinský parlament v utorok vyslovil súhlas s odvolaním Olexija Reznikova z funkcie ministra obrany. O vymenovaní Rustema Umerova za nového šéfa ministerstva by mal ukrajinský parlament rozhodnúť v stredu, informovala britská stanica BBC.

O odvolaní Reznikova z postu ministra obrany informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uplynulú nedeľu s tým, že ministerstvo obrany v súčasnosti potrebuje nové prístupy a iné formy interakcie s armádou a spoločnosťou ako celkom.

Umerov je politik a podnikateľ, investor a filantrop krymskotatárskeho pôvodu. V poslednom období šéfoval Fondu štátneho majetku (SPFU). Na tento post prišiel v septembri roku 2022 z parlamentu, kde bol poslancom frakcie Hlas.

Informácia, že na Ukrajine dôjde k výmene ministra obrany, sa objavila 31. augusta. Nepotvrdené špekulácie o tom sa šírili už niekoľko mesiacov.

Podľa dostupných informácií boli príčinou výmeny na poste ministra obrany opakujúce sa škandály v tomto rezorte vrátane korupčných. Prezidentská kancelária preto na miesto ministra hľadala človeka s dobrou povesťou, medzinárodnými konexiami a dobrými manažérskymi schopnosťami, uviedli nemenované zdroje v ukrajinskom parlamente.

Zdroje dodali, že Umerov má veľmi dobré kontakty v arabských štátoch - v marci tohto roku sprevádzal prvú dámu Olenu Zelenskú na návšteve Spojených arabských emirátov (OAJ) a v máji bol členom delegácie ukrajinského prezidenta na návšteve v Saudskej Arábii.