Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament odvolal z funkcie ministra zdravotníctva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je, že nezaobstaral dostatočné množstvo dávok protikoronavírusových vakcín.

Kyjev 18. mája (TASR) - Poslanci ukrajinského parlamentu odvolali v utorok na mimoriadnej schôdzi Maxyma Stepanova z postu ministra zdravotníctva. Dôvodom je, že nezaobstaral dostatočné množstvo dávok protikoronavírusových vakcín. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters i ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform.

Za odvolanie Stepanova hlasovalo 292 poslancov jednokomorového ukrajinského parlamentu (Verchovnej rady).

Ukrajinský parlament dostal 14. mája od ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa návrh na odvolanie ministra zdravotníctva. Výbor Verchovnej rady pre zdravie a zdravotnú starostlivosť však premiérov návrh na odvolanie Stepanova nepodporil.

"Hlavnou úlohou, ktorej minister čelil v roku 2021, bolo očkovanie a zabezpečenie dostatočného množstva vakcín v prvej polovici tohto roka. Napredujeme však veľmi pomaly," uviedol Šmyhaľ v pléne. "Na Ukrajinu bolo doteraz dodaných 2,3 milióna dávok protikoronavírusových vakcín, čo sa dá len ťažko nazvať efektívnou prácou ministra zdravotníctva," dodal. Ako uvádzajú agentúry Reuters a UNIAN, Stepanovov nástupca by mohol byť známy už vo štvrtok.

Ukrajina eviduje od začiatku pandémie vyše 2,1 milióna infikovaných a 48.469 úmrtí spojených s koronavírusom. Aspoň prvou dávkou vakcíny tam zaočkovali 948.332 ľudí, úplne zaočkovaných je však iba 27.454 Ukrajincov.