Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament podporil ašpirácie krajiny na vstup do NATO a EÚ

Ukrajinský parlament, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Príslušné zmeny ústavy podporilo 334 z 385 poslancov, ktorí sa prezentovali na štvrtkovom zasadnutí Verchovnej rady v Kyjeve. Ukrajinský parlament má 450 členov.

Kyjev 7. februára (TASR) - Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok dodatky k ústave, ktoré potvrdzujú smerovanie Ukrajiny k členstvu v Severoatlantickej aliancii a Európskej únii. Informovala o tom agentúra UNIAN.

Príslušné zmeny ústavy podporilo 334 z 385 poslancov, ktorí sa prezentovali na štvrtkovom zasadnutí Verchovnej rady v Kyjeve. Ukrajinský parlament má 450 členov.

Na základe prijatého návrhu zákona má byť v preambule ústavy zakotvené nezvratné smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii a tiež potvrdenie európskej identity ukrajinského národa, píše UNIAN.

Jeden z článkov priznáva parlamentu právomoci pri určovaní základného smerovania domácej i zahraničnej politiky. Verchovná rada sa má spoločne s vládou podieľať na implementácii strategického kurzu smerujúceho k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a Severoatlantickej aliancii. Garantom udržovania tohto smerovania má byť prezident Ukrajiny.

Príslušný legislatívny návrh obsahujúci viacero návrhov na zmeny v texte ústavy predložil parlamentu prezident Petro Porošenko. Poslanci ho vlani v septembri dali na posúdenie Ústavnému súdu, ktorý ho odobril 22. novembra. Parlament ešte v ten istý deň schválil navrhované ústavné zmeny v prvom čítaní.

"Dnes je historický deň. Verchovná rada podporila môj návrh zákona o dodatkoch k ústave týkajúcich sa strategického štátneho kurzu smerujúceho k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a NATO," napísal Porošenko na Twitteri po štvrtkovom definitívnom schválení návrhu.

Zároveň — s odvolaním sa na vyjadrenie generálneho tajomníka Aliancie Jensa Stoltenberga — podčiarkol, že dvere do NATO sú otvorené pre každú krajinu, ktorá je pripravená a ochotná napĺňať ciele Severoatlantickej zmluvy. "Je to o nás. Toto robíme už posledných päť rokov," domnieva sa Porošenko, ktorý sa v marcových prezidentských voľbách uchádza o znovuzvolenie.

Proti rozširovaniu NATO smerom na východ vystupuje Rusko, ktoré tento proces vníma ako hrozbu pre svoju bezpečnosť, píše agentúra DPA.