Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament ratifikoval Istanbulský dohovor

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Istanbulský dohovor je medzinárodná dohoda Rady Európy. Podpísaná bola 11. mája 2011 v Istanbule. Dohovor už ratifikovalo najmenej 34 krajín.

Kyjev 20. júna (TASR) - Ukrajinský parlament v pondelok ratifikoval Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu, známy aj ako Istanbulský dohovor.

Ako parlament informoval na svojom konte v aplikácii Telegram, za dokument hlasovala väčšina 259 poslancov, proti boli ôsmi.

V dokumente sa konštatuje, že jeho cieľom je chrániť ženy pred všetkými formami násilia, predchádzať, stíhať a odstraňovať násilie páchané na ženách a domáce násilie, ktoré je páchané aj na mužoch a deťoch – chlapcoch a dievčatách.

Istanbulský dohovor je medzinárodná dohoda Rady Európy. Podpísaná bola 11. mája 2011 v Istanbule. Dohovor už ratifikovalo najmenej 34 krajín.

Ukrajina ho podpísala tiež v roku 2011. Proti jeho ratifikácii sa však následne postavili náboženské a konzervatívne skupiny v krajine, a to pre pojem "rod", ktorý sa v dokumente používa.

Spravodajský web Kyiv Independent podotkol, že ratifikáciu tohto dohovoru niektoré členské štáty považujú za nevyhnutný predpoklad pre to, aby Ukrajina získala štatút kandidáta na členstvo v EÚ.