Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament schválil nového ministra obrany Umerova

Na archívnej snímke Rustem Umerov. Foto: TASR/AP

Správu aktualizujeme.

Kyjev 6. septembra (TASR) – Ukrajinský parlament vyslovil v stredu súhlas s vymenovaním Rustema Umerova za nového ministra obrany. Do funkcie ho nominoval prezident Volodymyr Zelenskyj po odstúpení doterajšieho šéfa rezortu Olexija Reznikova. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na agentúru AFP.

Poslanec Najvyššej rady Jaroslav Železňak zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu výsledku hlasovania, podľa ktorej nového ministra podporilo 338 z 360 poslancov.

Zelenskyj v nedeľu oznámil odchod Reznikova z postu ministra obrany po 22 mesiacoch s tým, že rezort v súčasnosti potrebuje nové prístupy a iné formy interakcie s armádou i celou spoločnosťou.

Umerov (41) je politik a podnikateľ krymskotatárskeho pôvodu. Od septembra 2022 viedol Fond štátneho majetku (SPFU), predtým bol poslancom za stranu Hlas. Patril k členom ukrajinskej delegácie na rokovaniach o tzv. čiernomorskej obilnej dohode s Ruskom. Podľa médií je známy dobrými kontaktmi s Tureckom i arabskými krajinami.

Ukrajinské ministerstvo obrany dostalo nového šéfa po opakujúcich sa škandáloch v rezorte týkajúcich sa aj korupcie. Podľa zdrojov z parlamentu hľadala prezidentská kancelária na miesto ministra človeka s dobrou povesťou, medzinárodnými konexiami a dobrými manažérskymi schopnosťami.