Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský parlament schválil tresty pre kolaborantov

Na archívnej snímke z 29. augusta 2019 ukrajinský premiér Oleksij Hončaruk reční pred poslancami počas ustanovujúceho zasadnutia ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Okrem väzenských trestov bude kolaborantom hroziť aj konfiškácia majetku a až 15-ročný zákaz zastávania verejných funkcií.

Kyjev 24. marca (TASR) - Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok návrh zákona zavádzajúci dlhoročné tresty odňatia slobody za napomáhanie príslušníkom ruských inváznych síl. Informovala o tom agentúra AFP.

Poslanci Verchovnej rady schválili uvedený zákon veľkou väčšinou hlasov mesiac po začiatku ruskej vojenskej agresie. "Zámerné aktivity, ktoré napomáhajú agresorskému štátu" sa budú na jeho základe trestať desiatimi až 12 rokmi väzenia.

Medzi takéto aktivity patrí podpora nepriateľa, implementácia jeho rozhodnutí, získavanie alebo transfer finančných prostriedkov alebo majetku v prospech nepriateľa a jeho vojsk, ako aj rôzne ďalšie druhy kolaborantskej činnosti.

Okrem väzenských trestov bude kolaborantom hroziť aj konfiškácia majetku a až 15-ročný zákaz zastávania verejných funkcií.

Ukrajinská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že pre podozrenie z kolaborácie vyšetruje dvoch obyvateľov mesta Nova Kachovka, ktoré leží na juhu Ukrajiny v Chersonskej oblasti. Tieto osoby sú podozrivé, že pomáhajú ruskej armáde pri vytváraní okupačnej správy.

Mesta Cherson sa Rusko zmocnilo už krátko po začiatku invázie a Moskva tvrdí, že ovláda aj celú okolitú Chersonskú oblasť. Cherson je doposiaľ najväčším ukrajinským mestom, ktoré okupovali ruské invázne sily.