Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský pluk Azov sa bráni proti zaradeniu na zoznam teroristov

Ukrajinský pluk Azov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pluk zároveň pripomenul, že je oficiálnou jednotkou Národnej gardy Ukrajiny a je podriadený generálnemu štábu ozbrojených síl a ministerstvu vnútra.

Kyjev 22. októbra (TASR) - "Klamstvá a nactiutŕhanie." Takto reagoval ukrajinský pluk Azov (predtým známy ako prápor Azov) na list podpísaný 40 členmi Snemovne reprezentantov USA z Demokratickej strany, v ktorom žiadajú ministerstvo zahraničných vecí o zaradenie Azova na americký zoznam zahraničných teroristických organizácií (FTO). Žiadajú, aby im rezort odpovedal do 4. novembra 2019.

"Prirovnávaním Azova k teroristom 40 členov Snemovne reprezentantov USA dáva rovnaké postavenie všetkým ostatným ukrajinským jednotkám, ktoré bránia Ukrajinu v prvej línii," uviedol Azov na svojej webovej stránke.

"Velitelia pluku Azov vyhlasujú, že takýto list nie je ničím iným, než informačnou vojnou proti Ukrajine, jej zvrchovanosti a bezpečnosti štátu," reagoval Azov.

Pluk zároveň pripomenul, že je oficiálnou jednotkou Národnej gardy Ukrajiny a je podriadený generálnemu štábu ozbrojených síl a ministerstvu vnútra.

"Dôvod, ktorý v Spojených štátoch údajne vyvolal takéto žiadosti, považujeme za úplný nezmysel, pretože neexistuje dôkaz o účasti jednotky Azov na teroristických činoch na Novom Zélande. A je to očividná lož a nactiutŕhanie," tvrdí Azov.

Pripomenul, že v Spojených štátoch už v rokoch 2015 a 2016 došlo k podobným pokusom o očernenie Azova, ale boli neúspešné.

V liste sa uvádza, že Azov "je v skutočnosti taký známy, že 115. kongres Spojených štátov amerických vo svojom návrhu zákona o úhrade výdavkov za rok 2018 uviedol, že žiadne z finančných prostriedkov poskytnutých týmto zákonom nemožno použiť na zabezpečenie zbraní, výcviku alebo inej pomoci práporu Azov. Organizácia Spojených národov zaznamenala v relatívne krátkej histórii tejto skupiny prípady porušovania ľudských práv a mučenia. Podľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie Azov napriek týmto skutočnostiam už roky verbuje, radikalizuje a poskytuje výcvik americkým občanom".