Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský poslanec a člen proruskej vlády je hľadaný pre vlastizradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Proruská vojensko-civilná správa v Chersonskej oblasti v pondelok oznámila, že Kovaľov bol vymenovaný za námestníka predsedu tamojšej vlády.

Kyjev 6. júla (TASR) - Poslanec ukrajinského parlamentu Olexij Kovaľov je hľadaný za vlastizradu, pretože ho vymenovali za námestníka predsedu vlády v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Proruská vojensko-civilná správa v Chersonskej oblasti v pondelok oznámila, že Kovaľov bol vymenovaný za námestníka predsedu tamojšej vlády. Ukrajinský poslanec prešiel po februárovej invázii na ruskú stranu a v júni prežil pokus o atentát. Po dolapení mu hrozí doživotie.

Vo voľbách v roku 2019 Kovaľov získal priamy mandát za stranu Sluha národa, ktorej členom je aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zo strany aj parlamentnej frakcie ho vylúčili koncom apríla pre podozrenia, že kolaboruje s Ruskom. Krátko predtým sa vrátil do rodného mesta Hola Prystaň v Chersonskej oblasti.

Ide o územie susediace s anektovaným Krymom, ktoré Moskva po obsadení začala tvrdo rusifikovať. V rámci toho sa snaží zaviesť ruský rubeľ namiesto ukrajinskej hrivny, rozdáva miestnym obyvateľom ruské pasy a koncom júna v meste Cherson otvorila aj prvú pobočku ruskej banky.