Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Chlaň: V Chersone je iba štvrtina pôvodného obyvateľstva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mnohí ďalší obyvatelia mesto opúšťajú v dôsledku pokračujúceho ostreľovania a prerušených dodávok vody či elektriny.

Kyjev 29. novembra (TASR) - Ruské jednotky pokračujú v delostreleckých útokoch na osídlené oblasti v oslobodenej Chersonskej oblasti na Ukrajine, vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii predstaviteľ oblastnej samosprávy Serhij Chlaň, informuje TASR na základe správy americkej televízie CNN.

Chlaň vyhlásil, že Rusko ostreľuje všetky obce pozdĺž západného brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti vrátane samotného Chersonu. Útoky si podľa neho v priebehu utorka nevyžiadali žiadne obete. Ruské sily zároveň pokračujú v útokoch na dôležitú infraštruktúru.

"Opravári sa usilujú obnoviť dodávky elektriny do Chersonu. Kritická infraštruktúra je napojená, ale nie všetka. Nemocnice majú elektrinu," uviedol s tým, že dodávky vody v meste sa zatiaľ nepodarilo plne obnoviť.

"Internet už v niektorých častiach mesta funguje. Hovoríme o približne 20 percentách užívateľov v Chersone," spresnil.

Podľa Chlaňa ostala v meste iba štvrtina z predvojnového počtu obyvateľov, ktorý dosahoval 320.000. Mnohí ďalší obyvatelia mesto opúšťajú v dôsledku pokračujúceho ostreľovania a prerušených dodávok vody či elektriny. Evakuácia obyvateľov mesta vlakmi aj autobusmi pokračuje, konštatoval.