Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident bude mať v nedeľu prejav v izraelskom parlamente

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zelenskyj prednesie príhovor na mimoriadnom zasadnutí Knesetu v nedeľu o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ).

Jeruzalem 16. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude mať v nedeľu cez videomost prejav v izraelskom parlamente. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP a dodala, že židovský štát sa politicky a diplomaticky snaží balansovať medzi Kyjevom a Moskvou.

"Bude to pre mňa a pre Kneset česť vypočuť si prejav hosťa, prezidenta Zelenského..., v týchto ťažkých časoch, ktoré zažíva ukrajinský ľud," povedal predseda izraelského parlamentu Mickey Levy.

Zelenskyj prednesie príhovor na mimoriadnom zasadnutí Knesetu v nedeľu o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ).

Izrael sa od invázie Ruska na Ukrajinu 24. februára pokúša vyvažovať vzťahy medzi svojím blízkym spojencom Washingtonom a Moskvou, ktorá má vojakov v susednej Sýrii.

Izrael je pri vojenských úderoch v Sýrii odkázaný na spoluprácu s Ruskom.

Izraelský premiér Naftali Bennett sa pokúšal robiť sprostredkovateľa medzi ruským prezidentom Vladimirom Putin a Zelenským.

Bennett sa s oboma lídrami telefonicky rozprával v pondelok a začiatkom tohto mesiaca letel do Moskvy na stretnutie s Putinom.

V stredu Zelenskyj predniesol pochmúrnejší prejav v americkom Kongrese. Príhovory mal už v parlamente Európskej únie, ako aj pred zákonodarcami v Británii a Kanade.