Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident mierne spochybnil dôležitosť prvej lode s obilím

Nákladná loď Razoni sa plaví cez Bosporský prieliv po kontrole inšpektorov z koordinačného centra v Istanbule 3. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa takto vyjadril v online prejave k študentom 21 austrálskych univerzít na podujatí Austrálskej národnej univerzity v Canberre.

Canberra 3. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu mierne spochybnil dôležitosť prvej lodnej zásielky ukrajinského obilia od začiatku ruskej invázie. Táto zásielka podľa neho predstavuje len zlomok z úrody obilia, ktoré musí Kyjev predať, aby mohol zachrániť svoju ekonomiku. Informuje o tom denník The Guardian.

Zelenskyj sa takto vyjadril v online prejave k študentom 21 austrálskych univerzít na podujatí Austrálskej národnej univerzity v Canberre. Krátko predtým v tureckom Istanbule inšpektori z koordinačného centra dokončili kontrolu lode a následne jej umožnili pokračovať v plavbe.

Nákladná loď Razoni s 26.527 tonami ukrajinskej kukurice, sa plaví pod vlajkou Sierry Leone a smeruje do Libanonu. Z ukrajinskej Odesy vyplávala v pondelok ráno a v utorok večer dorazila k vstupe do Bosporskej úžiny.

Predstavitelia Ukrajiny, Ruska, Turecka a OSN v Istanbule v stredu zisťovali, či jej náklad neporušuje dohodu zameranú na obnovenie vývozu ukrajinského obilia. Koncom júla ju za sprostredkovania Ankary a OSN dosiahli Kyjev s Moskvou.

Zelenskyj však prostredníctvom tlmočníka austrálskym študentom povedal, že bude potrebný dlhší čas, aby sa ukázalo, či dôjde aj k ďalším takými zásielkam obilia. "Len nedávno sa nám podarilo, vďaka partnerstvu s OSN a Tureckom, (vyplaviť) prvú loď so zásielkou obilia, no to je stále nič. Dúfame však, že ide o trend, ktorý bude pokračovať," povedal.

Ukrajinský prezident dodal, že Kyjev musí vyviezť minimálne desať miliónov ton obilia, aby mohol znížiť rozpočtový deficit, ktorý sa mesačne pohybuje na úrovni päť miliárd dolárov.