Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj uzákonil stratégiu informačnej bezpečnosti

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Vyslanie desaťtisícov ruských vojakov do oblastí severne, východne a južne od ukrajinských hraníc vyvolalo v poslednom období v Kyjeve i západných metropolách obavy, že Moskva plánuje útok.

Kyjev 29. decembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uzákonil v utorok rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) o "Stratégii informačnej bezpečnosti", informovala v stredu agentúra Ukrinform.

V dokumente sa uvádza, že informačná politika Ruska predstavuje hrozbu nielen pre Ukrajinu: "Špeciálne informačné operácie riadené Ruskou federáciou sa zameriavajú na kľúčové demokratické inštitúcie (vrátane volieb), zatiaľ čo špeciálne služby moci agresora sa snažia zintenzívniť vnútorné konflikty na Ukrajine a v iných demokraciách."

Ukrinform už predtým informoval, že RNBOU prijala dokument "O stratégii informačnej bezpečnosti" 15. októbra 2021.

Vyslanie desaťtisícov ruských vojakov do oblastí severne, východne a južne od ukrajinských hraníc vyvolalo v poslednom období v Kyjeve i západných metropolách obavy, že Moskva plánuje útok. Rusko popiera, že by malo takéto plány. Uvádza však, že potrebuje od Západu prísľuby, okrem iného o nerozširovaní NATO smerom na východ k ruskej hranici, pretože jeho vlastnú bezpečnosť ohrozujú rastúce vzťahy Kyjeva so západnou alianciou.