Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský prezident v Kanade potvrdil smerovanie k EÚ a NATO

Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zelenskyj vyjadril aj nádej na ďalšiu aktívnu spoluprácu s Kanadou v súvislosti s euroatlantickou integráciou Ukrajiny.

Toronto 2. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na utorňajšej schôdzke s kanadskou ministerkou zahraničných vecí Chrystiou Freelandovou v Toronte potvrdil smerovanie Ukrajiny k EÚ a NATO. Informovalo o tom tlačové oddelenie prezidenta.

"Prezident sa poďakoval Kanade za dôslednú, komplexnú podporu Ukrajiny na bilaterálnej úrovni i v rámci multilaterálnych formátov spolupráce, najmä v G-7 a OSN. Volodymyr Zelenskyj a Chrystia Freelandová zdôraznili dôležitosť konsolidácie medzinárodnej koalície na boj proti ruskej agresii," uviedlo tlačové oddelenie, ktoré citovala agentúra Ukrinform.

Zelenskyj sa poďakoval Freelandovej aj za organizáciu medzinárodnej konferencie o reformách na Ukrajine, ktorá sa v utorok začala v Toronte.

Okrem toho Zelenskyj potvrdil, že kurz Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ a NATO sa nezmenil. Vyjadril aj nádej na ďalšiu aktívnu spoluprácu s Kanadou v súvislosti s euroatlantickou integráciou Ukrajiny.

Zelenskyj má v rámci svojej oficiálnej návštevy Kanady, ktorá trvá od 1.-3. júla, naplánované stretnutia aj s tamojším premiérom Justinom Trudeauom, osobitným predstaviteľom ministerstva zahraničných vecí USA pre Ukrajinu Kurtom Volkerom, eurokomisárkou pre vnútorný trh a priemysel Elžbietou Bieňkowskou, ako aj s predstaviteľmi Ukrajinského svetového kongresu a Ukrajinsko-kanadského kongresu.