Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský veliteľ na Kryme žiada Kyjev o presné pokyny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mamčur žiada vedenie krajiny, aby v čo najkratšom čase prijalo dobre uvážené rozhodnutie v prípade ďalšieho postupu veliteľov ukrajinských jednotiek na Kryme.

Simferopol 13. marca (TASR) - Veliteľ ukrajinskej 204. brigády taktického letectva na základni Beľbek na Krymskom polostrove požiadal dnes vládu Ukrajiny, ministerstvo obrany a generálny štáb ozbrojených síl o presné pokyny, ako majú ukrajinskí vojaci na Kryme ďalej postupovať.

Veliteľ Julij Mamčur žiada presné oficiálne pokyny, pretože teraz koná len na základe ústneho rozkazu "vydržať, nereagovať na provokácie a nepoužiť zbraň", informovala agentúra UNIAN. Ak v "dohľadnom čase" ukrajinské armádne jednotky nedostanú rozkazy "v direktívnej forme", začnú konať v súlade so základným poriadkom ukrajinských ozbrojených síl, vrátane použitia strelných zbraní. Upozornil, že ultimáta, ktoré ukrajinským jednotkám na Kryme dávajú "vojaci Ruskej federácie", sú "čoraz tvrdšie".

Mamčur žiada vedenie krajiny, aby v čo najkratšom čase prijalo dobre uvážené rozhodnutie ohľadom ďalšieho postupu veliteľov ukrajinských jednotiek na Kryme pre prípad ohrozenia života vojakov, členov ich rodín, či radových občanov. Zdôraznil, že ak nariadenie z Kyjeva nepríde, vojaci budú konať v súlade so štatútom ukrajinských ozbrojených síl, ktorý povoľuje aj použitie strelných zbraní.

"Sme si veľmi dobre vedomí, že lepšie vyzbrojeným a početnejším jednotkám nemôžeme dlho odolávať, ale sme pripravení plniť si svoju povinnosť až do konca," vyhlásil Mamčur.

Známym sa stal ako veliteľ skupiny neozbrojených ukrajinských vojakov, ktorá sa bez konfrontácie s ruskými vojakmi dohodla, že Ukrajinci sa na Rusmi obsadenom letisku v Beľbeku vrátia na svoje pracovné miesta.