Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský veliteľ: V Severodonecku sa bojuje o každý dom a ulicu

Na snímke ukrajinský vojak počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku v Luhanskej oblasti vo štvrtok 9. júna 2022. Foto: TASR/AP

V priemyselnom meste na východe Ukrajiny podľa neho v súčasnosti prebiehajú pouličné boje a ťažké delostrelecké útoky Ruska, ktoré ohrozujú vojakov na oboch stranách konfliktu.

Kyjev 9. júna (TASR) - Bitka o ukrajinské mesto Severodoneck sa vedie od domu k domu, kým ukrajinskí vojaci dúfajú v dodávku ťažkých zbraní, ktoré by mohli "zvrátiť vývoj", uviedol vo štvrtok veliteľ práporu ukrajinskej Národnej gardy Petro Kuzyk. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

V priemyselnom meste na východe Ukrajiny podľa neho v súčasnosti prebiehajú pouličné boje a ťažké delostrelecké útoky Ruska, ktoré ohrozujú vojakov na oboch stranách konfliktu.

Agentúra Reuters pripomína, že nemohla overiť situáciu v teréne v bitke o Severodoneck, ktorá sa stala kľúčovou vo vojne vedenej Ruskom na Ukrajine. Moskva vyjadrenia Kuzyka nekomentovala a uviedla, že Ukrajina utrpela v regióne Donbas, kde sa nachádza aj Severodoneck, značné straty.

Na snímke ukrajinský vojak počas ťažkých bojov na frontovej línii v Severodonecku v Luhanskej oblasti vo štvrtok 9. júna 2022.
Foto: TASR/AP


"Bojujeme za každý dom a každú ulicu," uviedol Kuzyk pre ukrajinskú štátnu televíziu. Zároveň popísal boje, v ktorých ukrajinskí bojovníci podľa neho v niektorých oblastiach prešli od "slepej obrany k malým protiofenzívam".

"Včerajší deň bol pre nás úspešný. Prešli sme do protiútoku a v niektorých oblastiach sa nám ich podarilo zatlačiť o jeden alebo dva bloky. V iných sme ich zatlačili doslova o jeden alebo dva domy," spresnil. Ukrajina podľa neho dúfa, že ruské sily znížia intenzitu svojej delostreleckej paľby, keď sa začnú pouličné boje.

Kuzyk ďalej povedal, že ukrajinské sily majú "katastrofálny" nedostatok systémov na boj proti ruskému delostrelectvu a potrebujú "serióznu technológiu" alebo ťažké zbrane, aby mohli zasiahnuť Rusov.