Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN: Ak neprežije Ukrajina, neprežije OSN

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na zasadnutí pripomenul postoj Moskvy, ktorý však Kyjev a jeho západní spojenci odmietajú.

New York 28. februára (TASR) - Stály predstaviteľ Ukrajiny pri OSN Serhij Kyslycia v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia (VZ) OSN vyzval členské krajiny, aby podporili rezolúciu, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Ak neprežije Ukrajina, neprežije ani OSN. Nerobme si ilúzie," povedal Kyslycia.

VZ OSN v pondelok v New Yorku otvorilo svoje mimoriadne zasadnutie, na ktorom má hlasovať o rezolúcii, ktorá odsudzuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Generálny tajomník OSN António Guterres na začiatku zasadnutia žiadal o ukončenie bojov. "Boje na Ukrajine sa musia zastaviť," povedal.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na zasadnutí pripomenul postoj Moskvy, ktorý však Kyjev a jeho západní spojenci odmietajú. Nebenzia povedal, že Rusko svoju vojenskú operáciu na Ukrajine začalo s cieľom chrániť obyvateľov dvoch separatistických regiónov na východe Ukrajiny.

"Nepriateľské činy" podľa Nebenziu spustila voči svojim vlastným obyvateľom Ukrajina. "Rusko sa túto vojnu usiluje ukončiť," dodal ruský veľvyslanec pri OSN.