Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský veľvyslanec v Česku verí, že svoju misiu splnil

Na archívnej snímke rieka Vltava a v pozadí Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Za najvýraznejšie okamihy svojho pôsobenia v Prahe považuje obdobie po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Praha 14. júla (TASR) - Odvolaný ukrajinský veľvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis už pozná meno svojho nástupcu. Verejnosť sa ho dozvie, až keď to bude oficiálne, uviedol Perebyjnis v stredu v relácii Interview ČT24. Verí, že hlavný cieľ svojho mandátu, ktorým bola zmena stereotypného vnímania Ukrajincov, sa mu podarilo naplniť.

Za najvýraznejšie okamihy svojho pôsobenia v Prahe považuje obdobie po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Česi podľa jeho slov prejavili Ukrajincom veľkú solidaritu, keď posielali ambasáde peniaze na nákup zbraní. Na účet veľvyslanectva prišla viac ako miliarda českých korún (viac ako 40 miliónov eur). "V optimistických úvahách sme rátali so sto miliónmi, ale toto nikto nečakal. Som za to veľmi vďačný," hovorí.

Pred nástupom na diplomatický post v Prahe si stanovil ako hlavnú úlohu zmeniť vnímanie Ukrajincov v očiach Čechov. "Dúfam, že Ukrajincov teraz Česi vnímajú nielen ako pracovitých, ale aj statočných ľudí. Ukrajinci nie sú teraz len robotníci alebo upratovačky. Máme tu aj mnoho maliarov, lekárov, univerzitných profesorov," vysvetlil Perebyjnis.

V Prahe zostane podľa jeho slov ešte mesiac až dva. Potom sa vráti do Kyjeva, kde bude pracovať na ministerstve zahraničných vecí. V Prahe pôsobil ako veľvyslanec päť rokov, v minulosti tam zastával viaceré nižšie diplomatické pozície.

Perebyjnisa odvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 9. júla v rámci rotácie diplomatov.