Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku: Mier nepadá z neba

Ukrajinský vojak stojí v nedeľu 25. decembra 2022 v podzemnom veliteľskom centre v Bachmute v Doneckej oblasti na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Takisto znovu poprosil o ďalšie dodávky zbraní, "aby sa na Ukrajine zachránilo ešte viac civilistov".

Berlín/Kyjev 29. decembra (TASR) - Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Olexij Makejev vyzval na ďalšiu pomoc svojej krajine v boji proti ruskej invázii. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Mier nepadá z neba. Teba oň bojovať. A práve to robia Ukrajinci v mene všetkých Európanov," povedal Makejev novinám z nemeckej mediálnej spoločnosti Funke Mediengruppe; jeho vyjadrenia zverejnili vo štvrtok.

Ukrajinci by privítali "viac odvahy a odhodlania od našich spojencov a partnerov", uviedol veľvyslanec.

Medzi cieľmi na rok 2023 Makejev vymenoval "úplné oslobodenie našej krajiny od ruských okupantov, obnovu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, návrat našich krajanov domov, opätovné vybudovanie našej krajiny a ďalší pokrok v začleňovaní do EÚ a NATO".

Takisto znovu poprosil o ďalšie dodávky zbraní, "aby sa na Ukrajine zachránilo ešte viac civilistov".

Pri otázke o možnom vyriešení konfliktu s Ruskom Makejev odkázal na desaťbodový plán ukrajinského prezident Volodymyra Zelenského, ktorého "mierový recept" zahŕňa úplné stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského územia, prepustenie všetkých vojnových zajatcov, zriadenie súdu na potrestanie ruských vojnových zločincov a záruky bezpečnosti pre Ukrajinu. Kremeľ všetky tieto podmienky odmieta.